Втори български клуб в Република Северна Македония ще бъде закрит. Министърът на правосъдието

...
Втори български клуб в Република Северна Македония ще бъде закрит. Министърът на правосъдието
Коментари Харесай

Закриват втори български клуб в Северна Македония

Втори български клуб в Република Северна Македония ще бъде закрит. Министърът на правораздаването на Северна Македония Кренар Лога издаде заповед за заличаването на Българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид. Това става едвам десетина дни откакто закри Българския клуб в Битоля „ Иван Михайлов “. Срещу клуба имаше пукотевица с огнестрелно оръжие, при което нямаше потърпевши.

Ходът идва след мнението на Комисията за приложимост на имената, която преди два дни даде негативно мнение за клуба в Охрид. Сега на ход е Централният указател, който би трябвало да изтрие името от системата по-късно решение.

„ Комисията за приложимост на персонални имена счита, че възможното наименуване на сдружението с такова име провокира напрежение и непоносимост измежду цялото македонско общество. В обяснението се показва, че той е виновен за закононарушения, осъществени по време на българската окупация на Македония през Втората международна война, по време на които са премахнати стотици жители. Особено се акцентира мнението, че неговото съдействие и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са най-пряко виновни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на гибелта Треблинка “, се споделя в публично изказване.

И двете сдружения на локалните българи бяха регистрирани преди 3-4 години. Тяхното изтриване става след ремонти в закона, които влизат в действие със задна дата.

Новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е оповестена от проруската и просръбска извънредно лява групировка „ Левица “. Точно тази групировка на 6 октомври предходната година публично изиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „ Цар Борис Трети “.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР